Sunday, August 14, 2016

Sedarkah kita apa tujuan sebenar hidup?

Bismillahirrahmanirrahim

SEDARKAH KITA APA TUJUAN HIDUP YANG SEBENAR? Pernah tak terlintas di fikiran mengapa Allah pilih kita? Dalam berjuta-juta sperma, Allah pilih SATU sperma untuk disenyawakan dengan ovum. SATU dalam sejuta ye wahai sahabat-sahabat ku sayang kerana Allah. SUBHANALLAH. Ternya Allah memilih kita. Kita istimewa.

Namun, kita selalu lupa. Kita selalu alpa dengan dunia yang Allah sudah terangkan yang dunia ini hanya SEMENTARA. Walaupun cuma sementara, malangnya, kita selalu dialpakan dek kemewahan dan kefanaannya. 
Ye, kita manusia memang mudah tergoda dengan sesuatu yang menarik. Kita lemah sebenarnya. Kita lemah dengan godaan syaitan. 

"Dan janganlah kamu mengikuti langkah-langkah syaitan. Sungguh, syaitan itu musuh yang nyata bagimu." [Al-Baqarah: 168]

Allah sudah pesan siap-siap di dalam Al-Qur'an supaya kita tidak mengikut syaitan. Memang tugas syaitan itu untuk menyesatkan umat manusia. Dia sudah berjanji dengan Allah untuk menyesatkan kita dan seluruh umat manusia sehingga ke Hari Akhirat nanti. Dan dia tidak pernah berputus-asa.

Wahai sahabat-sahabat penghuni syurga in sha Allah, syaitan itu tempatnya di dalam neraka. Semua sedia maklum neraka itu tempatnya maha dahsyat. Redha kah kita jika kita bersusah payah melalui titian As-Sirat untuk menuju ke neraka? Pasti tidak kan. Naudzubillah min dzalik.. Semoga kita tidak tergolong dalam kalangan ahli-ahli neraka. Ya Allah, jauhkan lah kami dari azab api neraka...

"Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan agar beribadah kepada-Ku." [Az-Zariyat: 56]
"Hai manusia, sembahlah Tuhanmu yang telah menciptakanmu dan orang-orang sebelummu, agar kamu bertaqwa." [Al-Baqarah: 21]

Sudah jelas apa tujuan hidup kita sebenarnya. Allah pilih kita. Kita ye, kita! Kita telah dipilih Allah ye wahai sahabat-sahabat sekalian. Allah pilih kita untuk hidup di dunia ini. Kenapa? Sebab untuk beribadah kepada-Nya. That's the ultimate purpose of our existence in this world.

Dalam beribadah, kita jangan lah lupa untuk melaksanakan tanggungjawab kita sesama manusia. Hubungan kita sesama manusia harus juga dijaga. Itu lah tujuan kita hidup bermasyarakat. Ukhuwwah fillah. 

"Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal-mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia di sisi kamu ialah orang yang paling taqwa di antara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Teliti." [Al-Hujurat: 13]

Jadi, mari lah kita bersama-sama memikul amanah ini dengan penuh tanggungjawab. Ingatlah, dunia ini tempat kita diuji, tempat kita bersusah-payah, tempat kita berpenat-lelah. Hasilnya, kita peroleh di akhirat kelak.
 
Sesungguhnya mati itu pasti. Hari Kiamat itu pasti. Di akhirat, kita mendapat pembalasannya. Apa yang kita lakukan di dunia ini, semuanya dikira. Segalanya dihitung dan ditimbang. Itu lah bekalan kita di sana nanti. Semoga bekalan baik kita lagi banyak dari bekalan buruk. Aminn.. 
Gapailah rahmat Allah. In sha Allah syurga tempat kita. 

No comments:

Post a Comment

 
Blog 100% edited and touched by CIK LIMEGREEN