Sunday, November 2, 2014

Video yang wajib ditonton oleh remaja Islam.

Bismillahirrahmanirrahimm
SubhanAllah, Alhamdulillah, Allahu Akbar.

Had been busy lately with flood of assignments, quizzes, PBLs and bla bla bla.. Di samping kesibukan dunia yang kita ada, jangan lupa, kita juga perlu menyibukkan diri kita dengan akhirat juga. Such an unjust act kalau kita hanya focus pada dunia, tapi akhirat tak. Sebab ultimate goal kita ialah akhirat. Jadi, mari lah kita sama-sama berlumba-lumba mendapatkan rahmat dan redha Allah.

So! Jom relax kan minda dan hati dengan menonton Short Film ni. Best sangat-sangat. Sangat memberi pengajaran di samping dapat menimba ilmu. WAJIB DITONTON, YE KAWAN_KAWAN. Hehe..


Thursday, October 9, 2014

Temuduga pinjaman pelajaran kerajaan Negeri Selangor

Bismillahirrahmanirrahim..
Subhanallah, Alhamdulillah, Allahu Akbar


Saya merupakan pemohon pinjaman pelajaran Selangor. Baru pemohon, belom peminjam lagi. Sebab result interview tak keluar lagi. Moga-moga dapat lah. Ameen.. Oh ya, interview tu held on 25 September lepas. 

So now, saya nak share serba sedikit how was the interview. Macam biasa lah, soalan berkenaan diri tu wajib ada. Cerita lah latar belakang keluarga kita, pendidikan kita and so on. Ada jugak dia tanya kenapa kita ambil course yang kita sedang belajar ni. Pastu tanya pasal kerjaya kita in the future nanti.

And then, masuk pulak soalan part negeri selangor. Kalau soalan saya haritu, the interviewer tanya saya ada berapa daerah kat selangor dan nyatakan. Dan dia tanya nama penuh the current sultan Selangor. And alhamdulillah, dengan yakin dan lancar saya menjawabnya. Hehe. Tapi tu pun tak guarantee saya berjaya lulus interview ni. Tawakkal je lah.

Kalau kawan-kawan saya yang lain, diorang dapat soalan, siapa agong Malaysia. Tu je yang saya ingat. Yang lain tak ingat. Hihi.


Friday, September 19, 2014

Pelajar UiTM menemui ajal

Bismillahirrahmanirrahim..
Allhumma Solli 'Ala Sayyidina Muhammad Wa 'Ala Aalihi Wasohbihi Wasallam

Mendapat berita mengenai kematian sesungguhnya mendatangkan keinsafan dalam diri kita. Lagi-lagi jika kematian itu dari kalangan saudara terdekat dan rakan-rakan. Terkejut. "Sungguh tak sangka pertemuan petang tadi merupakan pertemuan terakhir aku dan dia." Itu merupakan ungkapan yang biasa kita dengar jika berlaku sesuatu kematian dalam kalangan rakan-rakan. 

Baru tadi saya scroll over my facebook timeline, pandangan saya tiba-tiba tertumpu pada satu berita yang sungguh menyayat hati. Seorang mahasiswa UiTM berusia 20 tahun menemui ajal di kampus kerana kemalangan. Sungguh, kematian tidak mengenal usia. Dan juga, harus di highlight kan di sini, kematian mahasiswa tersebut bukan lah disebabkan kemalangan. Tetapi, disebabkan oleh ketetapan dan ketentuan dari Allah yang Maha Berkuasa.

Namun, sesetengah masyarakat mungkin tidak sedar atau pun barangkali jahil, sebab most of the time jika berlakunya kematian atau pun kemalangan, kita mesti mahu salahkan pihak kedua yang terlibat. Walhal, semua yang berlaku sudah ditetapkan oleh Allah. Astaghfirullah Al-'Azim

"Shah Alam: Kegembiraan seorang penuntut wanita Universiti Teknologi Mara (UiTM), di sini, yang sedang merakam gambar bersama rakannya berakhir tragedi apabila dia maut dirempuh sebuah kereta di kawasan kampusnya, petang semalam.Dalam kejadian kira-kira jam 5.20 petang itu, mangsa, Fatin Farah Farradia Yusof, 20, maut selepas mengalami kecederaan dalaman.Sebelum kejadian, mangsa dikatakan baru selesai menghadiri kuliah bersama dua lagi rakannya sebelum dirempuh sebuah kereta yang dipandu seorang pensyarah wanita berusia 54 tahun.Akibat rempuhan itu, mangsa jatuh dari bukit pada ketinggian kira-kira lima meter. Mangsa adalah penuntut Diploma Sains Sukan dan Rekreasi tahun kedua dan berasal daripada Dungun, Terengganu.Dekan Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media UiTM Prof Dr Azizul Halim Yahya berkata, mangsa dikatakan sedang berjalan bersama rakannya sebelum dirempuh kereta menyebabkan mangsa tercampak.Beliau berkata, mangsa disahkan meninggal dunia di Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR), Klang kerana mengalami pendarahan dalaman kira-kira jam 7.30 malam.“Pensyarah yang merempuh mangsa dikatakan mengalami masalah kesihatan sebelum kejadian sehingga menyebabkan beliau gagal mengawal kenderaan yang dipandunya.“Pensyarah terbabit kini menerima rawatan di sebuah hospital swasta di Shah Alam untuk mendapat pemantauan doktor,” katanya ketika ditemui di perkarangan Rumah Mayat HTAR, semalam.Jenazah Fatin akan dibawa ke kampung halamannya di Dungun untuk dikebumikan sebaik proses bedah siasat selesai dijalankan.Sementara itu, Ketua Polis Daerah Shah Alam Asisten Komisioner Azisman Alias ketika dihubungi mengesahkan kejadian itu." 

[ Source:  http://www.alumniuitm.org.my/ ]

Ada orang yang sihat walafiat boleh meninggal dunia. Bahkan, orang yang tidur pun boleh meninggal dunia. Ingat, Allah telah menetapkan rezeki, ajal dan jodoh sejak kita dari alam rahim lagi. Hal mati ni, tidak awal sesaat dan tidak lambat sesaat. Ia berlaku tepat dengan apa yang Allah telah tetapkan. 

Dan (ingatlah), Allah tidak sekali-kali akan melambatkan kematian seseorang (atau sesuatu yang bernyawa) apabila sampai ajalnya; dan Allah Amat Mendalam PengetahuanNya mengenai segala yang kamu kerjakan.

Thursday, September 18, 2014

Permohonan biasiswa JPA dah buka!

Bismillahirrahmanirrahim
Subhanallah Allahu Akbar Alhamdulillah


Berita baik untuk sesiapa yang sedang melanjutkan pelajaran di peringkat ijazah sarjana muda! Permohonan biasiswa JPA sekarang dah dibuka. Alhamdulillah, so apa tunggu lagi, mohon segera! Tarikh tutup 23 September 2014 ni. Permohonan boleh di buat di sini --->> http://esilav2.jpa.gov.my/

Syarat-syarat permohonan, boleh baca di SINI

Monday, September 1, 2014

Daftar untuk dapat hadiah free

Bismillahirrahmanirrahim
Allahu Akbar, Subhanallah, Alhamdulillah

Nak hadiah free tak? Nak voucher KFC free? Nak kamera instax free? Nak tak? Mesti lah nak kan. Siapa tak nak barang free ye tak? Hehe.. So, apa lagi, korang daftar lah WhoHAA ! Kat website ni, lepas korang daftar dan log in, kerja korang senang je. Mudah, petik jari je, dah boleh earn points. 

Kat sini, kerja korang kena earn point sebanyak mungkin, as many as you can. Makin banyak points yang korang ada, makin cerah lah peluang untuk redeem hadiah-hadiah yang superb best. Best gila WhoHAA ni.. Senang pon senang.
Home
Cara untuk korang dapat points tu, senang gila saya nak cakap ni. Korang just perlu jawab soalan yang diberi. Soalan dia? Ermmm, tak payah cakap lah, senang gila. Memang ar, tak tahu nak describe macam mana kesenangan dia. Tapi senang kacang lenang betul. So, cepat daftar. Daftar kat sini --->> WhoHAA

Ni antara contoh-contoh hadiah yang boleh di redeem :-

Best kan. Jom daftar --->> DAFTAR WHOHAA

Thursday, August 21, 2014

Perbandingan antara cara lelaki bercakap dan cara perempuan bercakap

Bismillahirrahmanirrahim..
Allahumma Solli 'Ala Sayyidina Muhammad Wa 'Ala Aalihi Wasohbihi Wasallim

Obviously, cara kita bercakap sebenarnya berbeza in term of gender. Apa yang selalu kita nampak, lelaki ni talk less, think more. Betul tak? Kalau perempuan, talk more, think less. Haha.. Kontra sangat dengan cara lelaki kan? Tapi ni majority je lah kot. Ada je perempuan yang think more and talk less.

Haha
PERBEZAAN ANTARA CARA LELAKI BERCAKAP & CARA PEREMPUAN BERCAKAP
  • Orang lelaki akan mencelah perbualan atau percakapan seseorang apabila dirinya terasa dicabar. Ermmm, biasa lah, sesetengah lelaki ada yang ego nya tinggi, ada yang rendah. Lelaki ni pantang dicabar taw, so beware ok! Nak tunjuk hero lah kata kan.. Hehe. Contohnya, korang boleh lihat gelagat ini di sidang Parlimen ataupun Dewan Undangan Negeri yang mana kebanyakannya Yang Berhormat lelakilah yang selalu bangun, dan mencelah orang lain yang sedang memberikan ucapan ataupun berhujah.
  • Jika korang nak lelaki itu terhibur semasa dia sedang bercerita, korang jangan lah sesekali mencelah percakapannya sehingga dia selesai bercakap. 
  • Sebaliknya bagi perempuan, mencelah semasa rakannya bercakap merupakan satu ikatan bagi mengeratkan lagi perhubungan dan menyatakan yang dia sedang mengikuti isu perbualan tersebut.
  • Perempuan akan berusaha mempelbagaikan isu perbualan semata-mata untuk menghargai dan menghormati kesanggupan rakannya itu berbual dengannya.
  • Jika perkara ni berlaku pada lelaki, tanpa perempuan sedari, ini telah menyebabkan lelaki menjadi 'bisu' dan menganggap perempuan itu biadap kerana telah mengganggu percakapannya.
  • Percakapan lelaki berorientasikan 'penyelesaian masalah'. Oleh itu, dia mahu menyelesaikan isi percakapannya terlebih dahulu, sebelum dia membenarkan rakan perbualannya menokok tambah. Dia tidak mahu untuk bercakap sambil mendengar dalam satu masa.
  • Imej imbasan otak menunjukkan bahawa sel-sel yang mengawal perbendaharaan kata bagi orang lelaki terletak di bahagian depan dan belakang otak kiri sahaja. Manakala bagi perempuan, sel-sel ini terdapat di hadapan dan belakang bagi kedua-dua bahagian otaknya. Ini menyebabkan orang perempuan lebih hebat dari sudut percakapan. Oh ya? Hehe
  • Itu sebabnya, orang lelaki selesa menggunakan satu perkataan atau satu simbol yang boleh memberi makna yang banyak. Mereka lebih berminat mencipta dan menggunakan satu perkataan dan mendefinisikan perkataan itu mengikut keperluan kerjaya mereka. Contohnya S.O.P. adalah singkatan kepada Standard Operating Procedures. Malah, setiap ungkapan yang penting akan mendefinisikan mereka.
  • Bagi orang perempuan, mereka tidak berminat cara definisi ini. Minda mereka yang boleh membaca bahasa badan orang lain secara emosi, tidak memerlukan kaedah definisi. Kebanyakan peguam berhujah di mahkamah menggunakan strategi pendefinisian sesuatu terma atau perkataan untuk mengalahkan lawannya. Ini adalah teknik yang digunakan oleh orang lelaki.

* Sumber : Majalah JOM isu no. 23 muka surat 56.

Sunday, August 17, 2014

SIGN UP NOW AND RECEIVE A FREE SLIMMING / FACIAL TREATMENT

Bismillahirrahmanirrahim
Alhamdulillah

Di bulan Ogos ni, NUFFNANG gave me 2 CPUV campaigns. Alhamdulillah.. They are still running. Not credited yet. One of them is MAYFAIR BODYLINE. Dan sekarang saya nak cerita sikit pasal campaign ni.
Mayfair Bodyline
Mayfair Bodyline is one of the Top Slimming Centre in Malaysia. Over 29 years, they had helped uncountable women achieve their desired body figure! So, all of you who want the beautiful yet fit body, what are you waiting for? Sign up for this quickly! Or you will be regret after the date is over. The mission of this event is to fulfill women desirable dream. Shaping them into a branded figure!

Mayfair Bodyline Professional Slimming Specialist in Malaysia. Mayfair has been trusted for generations as the pioneer in lose weight in Malaysia. Today, Mayfair Bodyline has the most chain of Slimming Centre in Malaysia. For more information, you can visit their website --->> www.mayfairbodyline.com

Saturday, August 16, 2014

Fesyen Muslimah Terkini

Bismillahirrahmanirrahim
Subhanallah, Allahu Akbar, Alhamdulillah

Sekarang ni, ramai sangat orang yang dah berhijrah ke arah yang lebih baik. Masha Allah. Sangat lah beruntung mereka yang terpilih untuk mendapat hidayah Allah SWT. Tiada seorang pon yang layak memberi hidayah selain daripada Allah. 

Yang memang prominent sekarang ni, ramai artis-artis kita yang sudah berhijrah. Mesti korang perasan kan? Tipu lah kalau tak perasan. Haha.. Contohnya Neelofa, Fara Fauzana, Uqasha Senrose, dan ramai lagi lah. Bukan sahaja berhijrah kepada yang lebih baik, malah lebih dari itu pun ada. Contohnya macam public figure Felixia Yeap yang baru memeluk agama Islam Ramadhan lalu. Subhanallah.

Berkenaan penghijrahan ini, pakaian lah yang selalu memainkan peranan. Pakaian yang ketat, berubah kepada pakaian yang longgar. Sebelum ni free hair, tapi sekarang dah bertudung. Hal ini juga ditekankan oleh Allah SWT kepada wanita-wanita, iaitu terkandung dalam Surah An-Nur ayat 31 ,

A031
"Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya."

In the mean time, saya nak suggest kat korang untuk memakai skirt labuh. Sekarang ni skirt kan trend. Pemakaian skirt ni bukan sahaja menampakkan keayuan dan kesopanan sebagai wanita, malah ia juga membawakan imej yang kontemporari. Islam is flexible. Jangan sempitkan pemikiran kita yang 'muslimah sempurna' hanya pakai tudung labuh dan jubah hitam. Tak ok.. Tak.. Jangan sampai to that extent. Ni contoh pakaian yang boleh kita pakai. Memang cukup syarat. Tudung mestilah kena tutup dada. 
Kita boleh je berfesyen. Janji tutup aurat. Boleh refer kat ayat Al-Qur'an yang saya bagi kat atas tu ye. Fesyen yang cantik dan menepati syarat ni juga bagus untuk attract kawan-kawan kita yang tidak menutup aurat dengan sempurna supaya lepas ni, boleh tutup aurat dengan sempurna. Bahkan dengan fesyen itu juga boleh attract orang-orang non-Muslim untuk mendekati Islam.

Cakap-cakap pasal fesyen ni kan, saya nak grab this opportunity to promote my skirts. Saya jual skirt tau. Hehe.. Skirt ni sangat cantik. 
  • Material: Chiffon Crepe
  • Full lining
  • Harga; RM 34
  • Nicely fits S-L
  • Untuk order, whatsapp 012-253-3204
Color : Light Brown

Color : Mustard

Color : Maroon

Color : Dark Blue

Color : Purple Cherry

Color : Dark Brown

Color : Black

Color : Blue
Ok, that's all. Terima kasih..

Wednesday, August 6, 2014

Pinjaman pelajaran yang boleh dimohon

Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah.. Sekarang dah masuk bulan 8. Kejap lagi bulan 9 pulak. Selalunya bulan 9 ni, budak-budak degree @ ijazah @ undergraduate dah nak daftar masuk universiti.. Yeah.. Tak sabar pulak saya nak pergi UIA Kuantan 2 Sept ni. Doakan ye.. 
Cakap pasal sambung study degree ni, alangkah elok lah kan kita apply mana-mana biasiswa dan pinjaman pelajaran. Yuran universiti ni bukan hanya beratus-ratus macam yuran sekolah dulu, tapi beribu-ribu. Sangat beruntung sesiapa yang ditawarkan biasiswa. Tak menyusahkan ibu bapa, malah diri kita juga tak perlu bersusah payah melangsaikan hutang keliling pinggang selepas habis belajar kelak.

APPLICATION PINJAMAN YANG SAYA BUAT
  • Saya orang Selangor. Jadi saya mohon Yayasan Selangor. Hehe.. Jom lah mohon Yayasan Selangor. Buka laman web ni --->> http://tkwbns.selangor.gov.my/
Peringkat PengajianKadar Pinjaman (Setahun)
Ijazah (Perubatan)RM 7,000.00
Ijazah (Lain-lain)RM 6,500.00
DiplomaRM 4,900.00
SijilRM 4,000.00

 cepat mohon!



Tuesday, August 5, 2014

Usaha yang kecil yang membawa ke syurga

Bismillahirrahmanirrahim,,
Allahumma Solli 'Ala Sayyidina Muhammad Wa'Ala Aalihi Wasohbihi Wasallam
#freepalestine #jahannamisrael

Hidup kita di dunia ini, tak lain tak bukan, hanyalah untuk menjadi hamba Allah yang taat dan menjadi khalifah di muka bumi ini, Jika kita follow the right flow, insha Allah kita will be granted akan syurgaNya. Kita masuk ke syurga kerana rahmatNya. Kerana kasih sayang Allah, kita dapat syurga. Masha Allah.. O Allah, jadikan lah kami antara orang-orang yang mendapat rahmat Mu.. 
Ada seorang wanita yang suka melakukan zina, dianugerahkan Allah, dia mendapat anugerah terbesar yang tiada tandingnya, iaitu SYURGA. Sebab apa dia masuk ke syurga? Sebab dia memberi minum kepada anjing yang sedang kehausan. Itu lah sebab dia mendapat syurga Allah yang sangat indah itu.
Maksudnya kat sini, amalan dia memberi minum kepada anjing itulah, amalan yang Allah pandang. Amalan itu lah yang menyebabkan dia mendapat rahmat Allah. Ingat, Allah pandang bukan pada banyaknya amalan yang kita buat, tapi! amalan yang ada hasil kat situ! Kualiti itu yang penting. Buktinya can be found in Surah Al-Mulk, verse 2:

A002
Dia lah yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup (kamu) - untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu: siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya; dan Ia Maha Kuasa (membalas amal kamu), lagi Maha Pengampun, (bagi orang-orang yang bertaubat);
(Al-Mulk 67:2)

Faham tak? Contoh lah kan, ada seorang hamba Allah ni, banyak sangat amalan yang dia buat. Tapi mana kita tahu, na'uzubillahi min zalik, dia ada perasaan sikit, sikit riya'(perasaan ingin menunjuk-nunjuk). Perasaan riya' ini dibenci Allah. Riya' lah yang membuatkan amalan yang kita buat tak mendatangkan pahala. Kosong! Tak berkualiti! Allahu Akbar. Ingat, walaupun sebesar zarah riya' tu, menyebabkan amalan kita ter affect sekali tau. Buang jauh-jauh riya' tu. Pastikan betul kan niat kita sebelum melakukan apa-apa ibadah. Even nak kutip sampah pun, make sure our intention must be right. Ok. Good.

Ada pula orang yang selalu melakukan amal soleh, yang tak pernah tinggal solat, tetapi mendapat balasan di neraka jahannam. Allahu Akbar. Jauhkan kami dari neraka Ya Allah.. Sebab apa dia masuk ke neraka? Sebab dia tidak mengendahkan jirannya. 
Kadang-kadang, perkara yang kita kira kecil itulah yang menyebabkan kita diheret ke neraka. Tak sangka kan. Jadi, kita kena lah balance kan antara diri, keluarga, masyarakat, dunia dan akhirat. Kita lakukan amal ibadah itu merupakan cara untuk memperoleh rahmat Allah. Kerana itu yang Allah perintah kan kita untuk buat. TAPI, kita tak tahu amalan mana yang kita buat, Allah terima. Jadi, buat lah banyak amalan supaya probability untuk Allah bagi rahmat pada kita tinggi. Yang penting, elakkan riya' (perasaan menunjuk-nunjuk), takabbur (perasaan bangga diri), hasad dengki dan sifat-sifat mazmumah yang lain.

Wallahu A'alam.
Ma'assalamah

Thursday, July 3, 2014

Segmen : Cik akak mencari bloglist julai 2014

Bismillahirrahmanirrahimm
Salam Ramadhan Kareem

Mari mari semua jayakan aktiviti ni sama-sama. Klik banner for more info.

Friday, June 27, 2014

Syukur rezeki Nuffnang

Bismillahirrahmanirrahim..

Just nak cakap thank you so so much, Nuffnang. I'm glad to be chosen as the one you trust. So happy.


2 have been credited and I wait for the other 7. :)

Thursday, June 26, 2014

Hikmah saya diletakkan di UIA Gombak

Bismillahirrahmanirrahim
Alhamdulillahi Rabbil 'Alameen.. 

Dalam previous entry, saya ada cakap yang saya dah safely arrived at UIA Gombak. At first, memang saya rasa macam, ishh,, kenapa lah saya kena ambil short sem ni? Time kawan-kawan aku tengah menikmati cuti yang sangat lama, aku kena belajar. Tak aci ar diorang dapat beRamadhan kat rumah. Aku? Ishhh! Keluh saya dalam hati. Amboi Azwa kuat mengeluh rupanya. Banyak sangat syaitonir rojim masa tu. Astahfirullah..

Tapi, betapa saya ni sangat pelupa, sangat suka bertindak melulu tanpa memikirkan akan hikmah yang Allah letakkan saya di UIA. Hmmm, Azwa oi Azwa, apa lah nak jadi dengan kau ni kan. Allah dah kasi banyak sangat nikmat, dan nikmat yang bakal kamu dapat di UIA, tapi boleh pula kamu ni mengeluh. Azwa Azwa. Menyesal.

Tapi sekarang ni, Alhamdulillah, saya dah dapat hikmah saya berada di sini. Ya Allah,, terima kasih. Allahu Akbar. Allah takkan bagi kesusahan kepada kita beyond kita punya kemampuan. Percayalah! Sungguh, hanya pada-Mu aku memohon keampunan, perlindungan dan segalanya. Allah.. 


Di sini, di UIA yang penuh barakah ni In Sha Allah, Allah menganugerahkan saya foreigner lecturers. Yang sorang dari Uganda bernama Ustaz Kabuye Uthman, dan sorang lagi Ustaz Adil Khan dari Pakistan. Masha Allah. Mereka sangat.., ermm, tak tahu nak describe macam mana.

Ustaz Kabuye Uthman ni, Masha Allah, Subhanallah, banyak sangat ilmu dia. Tak kurang juga pengalamannya. Nampak kelihatan baru usia 30 lebih, (tapi tak tahu lah kalau dia nampak muda), memang, banyak ilmunya. Nampak macam seorang hafiz Al Quran. Masha Allah. Macam mana eh nak cakap, ermmm,, entah lah, bila Ustaz Kabuye Uthman ni lectures kat kami students dia, entahlah, saya rasa macam lain tau. Seolah-olah dapat merasakan setiap patah kata Ustaz Kabuye Uthman menusuk kalbu, setiap patah kata dia menyentuh hati saya. MashaAllah. Nikmat yang sungguh besar. Kadang-kadang, at the time he lectures, tiba-tiba saya tersedar akan kesalahan dan kesilapan saya. Boleh megalirkan air mata you all..

Ustaz Adil Khan pula, masha Allah, ilmunya juga banyak. Beliau banyak mengingatkan kami supaya membaca Al-Quran. Kalau boleh, baca sekali terjemahannya. Baru dapat mendalami setiap bait kata-kata mulia lagi suci dari Allah. Al-Quran mukjizat terbesar Nabi kita yang mulia Nabi Muhammad S.A.W dan Al-Quran mampu memberikan kita syafa'at di akhirat kelak. Dan pasti, Akhirat itu lah kehidupan sebenar yang kita tuju dan kehidupan yang kekal abadi. 

Bakal menjalani Ramadhan di UIA ni merupakan anugerah yang tak ternilai bagi saya. Sebab apa tau. Sebab ramai seniors dan lecturers cakap, Ramadhan di UIA Gombak ni, memang rasa sangat. Faham tak?? Hehe.. Alah,, rasa macam barokah dia.. Bila terawih tu, seniors lah yang cakap, saya tak rasa lagi, diorang cakap, kalau terawih kat masjid UIA ni, rasa macam teringat kat Mekah. Wah. Sebab dengan environment nya yang penuh dengan foreigners dari bermacam-macam negara. Maklumlah, universiti antarabangsa lah katakan. Bangga saya. Hehe. 


Tapi apa-apa pun, no matters where the place we celebrate Ramadhan, it will never give any mean if we do not strive to achieve the advantages in it. Rugi kan. Ramadhan merupakan hadiah dan peluang untuk umat Islam menggandakan pahala.

So, selamat berpesta ibadah kepada saya dan seluruh umat Islam. 

Friday, June 20, 2014

Short sem di UIA Gombak

Bismillahirrahmanirrahim..
Allahumma Solli 'Ala Sayyidina Muhammad Wa'ala Aalihi Wasohbihi Wasallam

Alhamdulillah, tadi pukul 9 pagi tadi for the first time saya datang ke UIA Gombak. Memang teringin dari dulu nak pergi sini. Cantik gila! Serious wa cakap, lu kena percaya maa.. Saya datang sini untuk ambil short sem. Sepatutnya subjek ni ambil masa degree di UIA Kuantan, tapi disebabkan jadual yang sangat padat, maka solusinya, kami kena ambil subjek ni awal dari budak-budak lain, di short sem. So, happy! Happy sebab budak-budak lain dapat cuti panjang, dapat menikmati the whole Ramadhan bersama keluarga, dapat menikmati the whole Syawal bersama keluarga, TETAPI kami tidak. So, happy lah.. Faham x, HAPPY!


Masa dah sampai sini je, terus bukak waze. UIA ni besar gila. Cantik. Pastu nak cari mahallah memang payah. So guna lah alternatif Waze. Bagus Waze. You deserve this compliment because you have helped me so much. Tq2. Siap tunjuk parking lagi si Waze ni.  

Bilik sangat puas hati.. Hehe. Gembira sungguh bila dapat bilik secantik ni. 


Monday, June 16, 2014

4 CPUV untuk bulan June dari Nuffnang

Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah, segala puji ke hadrat Illahi kerana saya masih lagi diberi peluang untuk merasa rezeki dari abang Nuffnang lagi. Kalau tak reti-reti nak bersyukur tu, tak tahu lah apa nak kata kat Azwa ni. Ish ish ish.. Untuk bulan June ni, saya dah dapat 4 CPUV dari abang Nuffnang. Saya harap akan bertambah lagi.. Hehe.. Dan semuanya masih lagi on going.. Belum credited lagi.

Antaranya ialah..
  • Whisper Mesh & Cotton...
  • Petronas Primex 94
  • Tune Money - Big Travel...
  • Huawei Ascend P7

So, terima kasih ye abang..
Siapa yang tak daftar Nuffnang ni memang sangat rugi.

Sunday, June 15, 2014

Jalan-jalan di Putrajaya

Bismillahirrahmanirrahim
Allahumma Solli 'Ala Sayyidina Muhammad, Wa 'Ala Aalihi Wasohbihi Wasallam

Fuhh,, lately panas sungguh ye dunia. Barangkali disebabkan oleh fenomena El-Nino yang dihebahkan di Buletin Utama tempoh hari. Masha Allah.. Bila difikirkan balik, mesti ini semua merupakan peringatan Allah kepada semua manusia. Especially to Malaysians lah kan, sebab panas ni di Malaysia kan. Negara lain tak tahu lah. Allahu Akbar..

Semalam 14/6/2014. Tarikh adik saya dilahirkan ke dunia yang serba banyak penipuan dan helah ni. Bukan main seronok dia. Seminggu sebelum tarikh kesukaan dia tu, dia asyik ingatkan orang je mengenai hari jadi dia. Haha. Siapa tak seronok ye tak? Pastu mak cakap, "Sepatutnya kau yang bagi hadiah kat mak did.. Mak yang sakit-sakit lahirkan kau". Pastu Aidid cakap, "Alah .. tak ada hadiah.. (jawab sengih-sengih).. Kitaorang tak sambut beria pon. Just makan kat luar. Kat Putrajaya je pon.


Makan-makan. Lepas makan, kitaorang jalan-jalan kat Putrajaya tu. Plannya, mak nak pergi pesta bunga tu, apa entah nama dia. Alah, yang kat Presint 4 tu. Kan. Mak saya memang minat pokok bunga. Baru-baru ni, minat orchid membuak-buak. Banyak dah pokok orchids kat rumah saya. Rupanya cantik jugak pokok orchid ni kan. Selama ni buat tak tahu je akan kecantikannya. Ok, sampai-sampai je kat pesta bunga tu, uhh, bukan main panjang beratur nak masuk tu. Cuaca memang panas lah time tu. Berpayung. Berpeluh. Pastu, tak jadi masuk sebab malas. Haha..


Pastu ayah bawak pusing Putrajaya. Pastu saya tanya lah adik saya.
Saya: Aidid, cantik tak Putrajaya?
Aidid: Cantik.
Saya: Ye lah, Putrajaya ni kan Tun Dr. Mahathir yang tubuhkan.. Mesti lah cantik.
Aidid: 'diam' 
Tak sangka, dulu Putrajaya ni hanya estet je. Banyak pokok kelapa sawit. Tapi dengan adanya idea yang hebat, minda yang ligat lagi genius anugerah Allah, Masha Allah, maka wujud lah Putrajaya yang sungguh indah dan moden. Memang terpegun tengok Putrajaya. Maklumlah, dah lama tak jejakkan kaki di Putrajaya ni. Selalunya mak dengan ayah je pergi berdua. Anak-anak malas nak berjalan. La ni baru lah rajin nak berjalan.

Ok, wasallam.
Salam sayang,
Azwa


 
Blog 100% edited and touched by CIK LIMEGREEN