Thursday, December 20, 2012

Tutorial buat border blog melengkung

Assalamualaikum..
Jawab jangan tak jawab, WAJIB!!

Hari ni, saya nak ajar cara nak buat border blog kita melengkung. Tak nak dah yang berbucu tajam tu. Kita nak jadikannya melengkung. Contoh macam gambar bawah ni..
Haa, sini saya ajarkan macam mana nak buat macam tu.

1- Bukak Template ----> Edit HTML ----> Tick Expand Widget Templates

2- Tekan CTRL+F, cari code .content-inner {  Kalau tak jumpa, cari code yang ni #content-wrapper {

3- Dah jumpa? Ok.. Then, copy code bawah ni
-moz-border-radius-topleft: 20px;-moz-border-radius-bottomright: 20px;
-moz-border-radius-topright: 20px;
-moz-border-radius-bottomleft: 20px;
-webkit-border-top-left-radius: 20px;
-webkit-border-top-right-radius: 20px;
-webkit-border-bottom-left-radius: 20px;
-webkit-border-bottom-right-radius: 20px;
-top-right-radius: 20px;
border-top-left-radius: 20px;
border-top-right-radius: 20px;
border-bottom-left-radius: 20px;
border-bottom-right-radius: 20px;


4- Paste code tu dekat bawah code yang korang cari tadi.

5- Cuba preview, kalau dah jadi, tekan save.

9 comments:

  1. kenape tak de pun code #content-wrapper { ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo,, mungkin awak guna simple template eh..
      ok2, saya dah update tutorial ni..
      cuba tgk..

      Delete
  2. salam sis ..macam mana nak satukan sidebar ni ek ? tajuk sidebar dhn content sidebar ? mohon tunjuk ajar .. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya dah buat tutorial satukan sidebar.. kat sini..
      http://seraazwa.blogspot.com/2012/12/tutorial-rapatkan-sidebar-title-dengan.html

      Delete
  3. alhamdulillah..menjadi.terima kasih :)

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum akak. akak, saya dah try macam jenis toturial nak buat lengkung kat luar blog tu. tapi stilll ada bucu.. erm~

    ReplyDelete
  5. Hai saya nak tanya, macam mana nak hilangkan garis yg muncul pd atas tu ya, bucunya memang menjadi tapi kat atas tu masih ada lg garis panjang. Macam mana nak hilangkan ya? terima kasih.

    ReplyDelete

 
Blog 100% edited and touched by CIK LIMEGREEN