Tuesday, December 25, 2012

Tutorial macam mana nak tahu siapa pengunjung blog kita

Assalamualaikum..
Jawab jangan tak jawab, WAJIB!!

Pada malam yang dingin dan sejuk ni, saya nak buat satu tutorial. Ok, selama ni, korang tak tahu kan sapa yang datang ke blog korang? Ermm, I mean, siapa identiti mereka yang datang ke blog korang? Hehe..

Lepas ni korang dah boleh tahu sapa yang menziarahi blog korang, kalau korang buat what I am going to teach ni. Tapi tak lah kita tahu totally identiti si silent reader blog kita ni, just tau apa entry yang dia baca kat blog kita dan dari mana dia datang. Syok apa, dapat tahu dari mana pembaca blog kita ni datang.. Kot -kot selama ni kita ada reader dari London ke, Australia ke.. Hmmm, tak ke seronok orang luar negara terjah ke blog kita. Rugi kalau kita tak tahu.. Hehe. Rupa benda tu macam ni.


1- First, korang pergi sini --->> FEEDJIT.

2- Ok, then, terus tekan kotak yang color hijau macam kat bawah ni. Tak payah nak daftar-daftar bagai ok. 

3- Then, akan keluar kotak-kotak macam kat bawah ni. Korang tekan 'sign up' yang kotak pertama ok.

4- Next, akan keluar gambar macam kat bawah ni. Korang adjust lah width tu ikut size yang muat kat sidebar korang. Make sure, korang tick yang petak saya tunjuk tu taw. Sebab kalau tak tick, kita tak tahu pengunjung blog kita datang dari mana. Pastu, yang bawah tu, korang letak 'Blogger Blog'. Pastu, GO.


5- Lepas tu, akan keluar macam ni pulak. Korang tekan je yang macam saya dah petakkan tu.

6- Ok, lepas tekan benda tu, keluar window macam kat bawah ni. Pastu tekan kotak 'add widget' tu.

9- Selesai. Cuba tengok blog korang, ada tak benda alah tu. 





16 comments:

  1. betul ke application ni yang boleh tahu siapa yang baca blog kita ?? macam pelik je ???

    ReplyDelete
  2. thnx jadi but knpa xda pic org yng view blog kita???

    ReplyDelete
  3. jadi lah..tapi....cam plek je..hihi

    ReplyDelete
  4. thanks..

    sila ke blog saya untuk pelbagai info :)

    https://www.diyanarazim.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. Entry ni khas buat wanita yang bakal berkahwin, bakal melahirkan, selepas melahirkn..

    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=703859873036688&id=100002380458104

    ReplyDelete
  6. Kenapa error ?? Mohon percerahan

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. Terima kasih atas ilmu yang menarik

    ReplyDelete

 
Blog 100% edited and touched by CIK LIMEGREEN